Waarom koop ik een certificaat en geen paneel?

Je kunt bij Zon op Alphen participeren in een Postcoderoosregeling door certificaten te kopen. Je koopt dus geen zonnepanelen of aandelen. In het dagelijks spraakgebruik klinkt het logisch om te spreken over zonnepanelen in plaats van certificaten. Wij spreken steeds over het participeren dmv certificaten om elk misverstand te voorkomen: je hebt geen ‘eigen’ panelen die je er bijvoorbeeld ook weer tussenuit zou kunnen halen. Er is één volledige installatie met zonnepanelen, bevestiging, omvormers, meterkast en de bemetering. Deze installatie is en blijft eigendom van de coöperatie: dus alle leden samen.

Verder is het voor de administratie makkelijk om ook bij volgende zonnedaken de opbrengstwaarde van een certificaat op 250 kWh te houden, ook al leveren de nieuwe generaties panelen misschien wel gemiddeld 300 of zelfs 350 kWh per jaar op.

De totale opbrengst van alle panelen (dmv een zg. P50 calculatie, inkl. degradatie) wordt door 250kWh gedeeld en zo krijgen we het aantal beschikbare certificaten. De opbrengst van de certificaten is daardoor ongeacht het Wp vermogen, de werking, capaciteit, ligging, hellingshoek, schaduw e.d. van de zonnepanelen op de daken, want dat kan behoorlijk verschillen. Dus alle certificaten hebben voor alle leden altijd dezelfde opbrengst, en dat zal gemiddeld ongeveer 250kWh per jaar zijn.

Certificaten zijn géén aandeelbewijzen

Het is belangrijk om te weten dat certificaten geen aandeelbewijzen zijn en als zodanig uitgegeven kunnen worden. Het zijn dus geen normale certificaten of aandelen zoals die “aan toonder”, en je kunt die ook niet zelf verkopen of overdragen aan een ander. In dat geval zou je echt gaan beleggen, en dat is niet de zin van deze constructie.

Verkopen of overdragen van je participatie kan alleen via Zon op Alphen, want dan komt ook alles goed in het register te staan.  Dit register is belangrijk want die informatie gaat straks ook naar de energieleveranciers, en de belastingdienst.

Je participatie en dus deelname in certificaten is vastgelegd in een online register, en dat kan je, nadat je ingeschreven bent, gewoon zelf inkijken door naar je gebruikersomgeving of portaal te gaan. In je eigen omgeving zie je daar (onder huidige deelnames) het aantal geregistreerde certificaten. Ook is daar een mogelijkheid om de dagwaarde van je certificaten in te zien.